Περικλής Ρόμπολας , Γεωργία Μπρέντα
Εισαγωγή: Οι νέες τεχνολογίες έχουν επηρεάσει καταλυτικά την καθημερινότητα των ανθρώπων σε ποικίλα πεδία. Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) με δεδομένο ότι αποτελούν μια από τις πέντε ικανότητες που πρέπει να διαθέτουν οι επαγγελματίες υγείας σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Institute of Medicine στις Η.Π.Α., παρέχουν πλήθος δυνατοτήτων αναφορικά με την εκπαίδευση των νοσηλευτών σε θεωρητικό και κλινικό επίπεδο. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να παρουσιαστεί η νέα πραγματικότητα που προσφέρουν οι ΤΠΕ στην Ανώτατη Νοσηλευτική Εκπαίδευση, μέσω των εφαρμογών που παρέχονται. Μεθοδολογία: Η μεθοδολογία περιελάμβανε συλλογή πληροφοριών σχετικά με το θέμα από άρθρα και βιβλία της τελευταίας δεκαετίας στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Iatrotek, καθώς και στο Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link). Αποτελέσματα: Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας προέκυψε ότι με τη χρήση των ΤΠΕ παρέχονται ιδιαίτερες δυνατότητες στους εκπαιδευόμενους μελλοντικούς νοσηλευτές αποτελώντας σημαντικά εκπαιδευτικά εργαλεία τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους εκπαιδευτικούς τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στην Αμερική φάνηκε ότι το 53% των νοσηλευτικών σχολών έναντι 45% των ιατρικών χρησιμοποιούν εργαλεία όπως blogs ή wikis στα προγράμματα σπουδών τους. Παράλληλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook ή το Twitter αλλά και το YouΤube χώρους αλληλεπίδρασης μεταξύ εκπαιδευόμενων και καθηγητών μιας και απαριθμούν εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα χαρακτηριστικά το 63% των χρηστών του διαδικτύου έχει δημιουργήσει προφίλ σε κάποια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 45%. Τα οφέλη από την χρήση των ΤΠΕ στη νοσηλευτική εκπαίδευση είναι πολλαπλά μιας και το διαδίκτυο, ο παγκόσμιος ιστός και η ποικιλία λογισμικών εικονικών κόσμων, παρέχουν τα εχέγγυα μιας μαθησιακής διαδικασίας με σύγχρονη μεθοδολογία, περιεχόμενο και στοχοθεσία που θα οδηγήσουν σε ενεργούς, κριτικά σκεπτόμενους σε πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας νοσηλευτές, ευπροάρμοστους σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Σε κάθε περίπτωση οι προβληματισμοί έναντι των ΤΠΕ στη νοσηλευτική εκπαίδευση σκιαγραφούν ζητήματα όπως το κόστος, η ποιότητα της γνώσης και η ανθρωπιστική διάσταση της διδασκαλίας. Συμπεράσματα: Οι ΤΠΕ αποτελούν αδιαμφισβήτητα μια νέα πραγματικότητα και δύνανται με ορθολογική χρήση τους να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης ανώτατης νοσηλευτικής εκπαίδευσης.
Λέξεις κλειδιά: Τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνίας, νοσηλευτική εκπαίδευση, οφέλη, προβληματισμοί
Ευάγγελος Πρέκας , Παύλος Σαράφης , Μαρία Μαλλιαρού
Εισαγωγή: Η ικανοποίηση ασθενών αποτελεί σήμερα σημαντικό δείκτη αξιολόγησης της ποιότητας υπηρεσιών υγείας. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αποτυπωθεί ο βαθμός ικανοποίησης των εξωτερικών ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο» (ΓΝΒ), που προσήλθαν στο Τμήμα Φυσικής Ιατρικής για υπηρεσίες φυσικοθεραπείας. Υλικό και Μέθοδος: Ως εργαλείο έρευνας χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο PSQ των Monnin & Perneger, το οποίο χορηγήθηκε σε 104 εξωτερικούς ασθενείς του Τμήματος Φυσικής Ιατρικής του ΓΝΒ. Ο μέσος όρος ηλικίας του δείγματος ήταν τα 53,7 έτη. Το 52,9% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και το 47,1% άνδρες. Για την ανάλυση της έρευνας χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 19.0. Αποτελέσματα: Το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στην έρευνα ήταν 90,43%. Η συνολική ικανοποίηση των ασθενών στις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας διαμορφώθηκε στο 90,6%. Η ικανοποίηση των ασθενών από τη σχέση-επικοινωνία τους με τον φυσικοθεραπευτή διαμορφώθηκε στο 91,2%, η ικανοποίηση των ασθενών από τις διαδικασίες παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας διαμορφώθηκε στο 88,2%, η ικανοποίηση των ασθενών από το περιβάλλον του νοσοκομείου διαμορφώθηκε στο 89,5% και η συνολική αξιολόγηση της εμπειρίας των ασθενών στο τέλος της θεραπείας τους διαμορφώθηκε στο 95,3%. Συμπεράσματα: Η ικανοποίηση ασθενών ως δείκτης ποιότητας υπηρεσιών υγείας, του Τμήματος Φυσικής Ιατρικής του ΓΝΒ κυμάνθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Η σχέση-επικοινωνία του φυσικοθεραπευτή με τον ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείας αποδείχθηκε ο σημαντικότερος παράγοντας ικανοποίησης.
Λέξεις κλειδιά: Αξιολόγηση, ποιότητα, Ικανοποίηση ασθενών, φυσικοθεραπεία
Εισαγωγή: Το μοντέλο συμμετοχικής ηγεσίας φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνιση του συνδρόμου ηθικής παρενόχλησης, που αφορά στην συνεχή αντισυναδελφική συμπεριφορά. Σκοπός: Η παρούσα μελέτη είχε σκοπό την ανάδειξη της σχέσης του μοντέλου συμμετοχικής ηγεσίας με την εμφάνιση του συνδρόμου ηθικής παρενόχλησης στην νοσηλευτική. Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Pubmed, Medline, Scopus και IΑΤΡΟΤΕΚ. Κριτήρια επιλογής των ερευνητικών μελετών – ανασκοπήσεων ήταν να έχουν δημοσιευτεί κατά το χρονικό διάστημα 2006-2016, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Αποτελέσματα: Από τα 80 άρθρα που συλλέχτηκαν, μετά την ανάγνωση του πλήρους άρθρου 31 άρθρα επιλέχτηκαν για την συγγραφή της συστηματικής ανασκόπησης. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι τα χαρακτηριστικά του συμμετοχικού μοντέλου ηγεσίας όπως η καλή επικοινωνία και η συνεργασία των μελών της νοσηλευτικής ομάδας βοηθούν στον γρήγορο εντοπισμό του συνδρόμου ηθικής παρενόχλησης και την άμεση αντιμετώπισή του. Συμπεράσματα: Το μοντέλο συμμετοχικής ηγεσίας, προάγει και σέβεται τις ηθικές αξίες, ενισχύει τον διάλογο και αποφεύγει την κατάχρηση εξουσίας. Φαίνεται να είναι το ενδεδειγμένο για την πρόληψη και την αποφυγή του συνδρόμου ηθικής παρενόχλησης. Είναι αναγκαία η επιμόρφωση του ηγέτη, πριν την ανάληψη θέσης διοίκησης, για το σύνδρομο αυτό, καθώς φαίνεται να εμφανίζεται, όπου το επιτρέπει το μοντέλο διοίκησης.
Λέξεις κλειδιά: Μοντέλο συμμετοχικής ηγεσίας, ομάδες εργασίας, ρόλος ηγέτη, σύνδρομο ηθικής παρενόχλησης, αντιμετώπιση συνδρόμου ηθικής παρενόχλησης
Μιχαήλ Κουράκος , Θεοδώρα Καυκιά
Εισαγωγή: Η νοσηλευτική βασισμένη σε ενδείξεις αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση νοσηλευτικής πρακτικής στον τομέα της υγείας η οποία παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα κατά την εφαρμογή της σε ασθενείς που χρήζουν επείγουσα φροντίδα. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η ελληνική και διεθνής βιβλιογραφική ανασκόπηση όσον αφορά την εφαρμογή της νοσηλευτικής βασισμένης σε ενδείξεις και τα οφέλη της σε ασθενείς που χρήζουν επείγουσα φροντίδα. Μεθοδολογία : H μεθοδολογία που ακολουθήθηκε περιελάμβανε την αναζήτηση και τον εντοπισμό ερευνητικών και ανασκοπικών άρθρων σχετικών με την εφαρμογή της νοσηλευτικής βασισμένης σε ενδείξεις σε ασθενείς που χρήζουν επείγουσα φροντίδα καθώς και τα αποτελέσματα αυτής. Αποτελέσματα : Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία η εφαρμογή της νοσηλευτικής βασισμένης σε ενδείξεις παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, ειδικά όταν ασκείται σε ασθενείς που χρήζουν επείγουσα φροντίδα, καθώς τέτοιες περιπτώσεις απαιτούν εξειδικευμένες δεξιότητες και κριτική σκέψη για την σωστή εκτίμηση και τη βέλτιστη διαχείριση αυτών. Η εφαρμογή της νοσηλευτικής βασισμένης σε ενδείξεις προϋποθέτει την εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού μέσω προσωπικής ανασκόπησης ερευνών, εκπαιδευτικών παρεμβάσεων ή/και κατευθυντήριων οδηγιών βασισμένων σε ενδείξεις. Συμπεράσματα: Η νοσηλευτική βασισμένη σε ενδείξεις επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην έκβαση της υγείας των ασθενών και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την ενσωμάτωσή της στην νοσηλευτική πρακτική.
Λέξεις κλειδιά: Νοσηλευτική βασισμένη σε ενδείξεις, επείγουσα φροντίδα, επείγουσα νοσηλευτική φροντίδα
Αντριάνα Κουλούρη , Πέτρος Γαλάνης
Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση του επιπολασμού των αρθριτικών παθήσεων του γόνατος με συνέπεια την αύξηση και της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος. Παράλληλα μειώνεται η μέση ηλικία των ατόμων που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη επέμβαση καθώς τα άτομα πλέον επιθυμούν να βελτιώνεται το προσδόκιμο ζωής τους και να είναι παραγωγικοί. Σκοπός: Η πραγματοποίηση συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης για τη διερεύνηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ολική αρθροπλαστική γόνατος. Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση πραγματοποιήθηκε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Pubmed και Cochrane library με τις εξής λέξεις-κλειδιά: quality of life, health related quality of life, quality adjusted life year, patient report outcome, life satisfaction, total knee replacement, total knee arthroplasty, total knee joint prosthesis. Από τα 577 αποτελέσματα της αναζήτησης, 20 μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης στη συστηματική ανασκόπηση. Αποτελέσματα: Σε τέσσερεις έρευνες διαπιστώθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις της αναπηρίας, του συνεχιζόμενου πόνου, της έλλειψης ποιοτικού ύπνου, της παρουσίας αρνητικών συναισθημάτων και της παχυσαρκίας με την επιδείνωση της ποιότητας ζωής μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος. Σε τρείς έρευνες δεν εντοπίστηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις του προεγχειρητικού χρόνου αναμονής, του προεγχειρητικού δείκτη μάζας σώματος και της δημιουργίας ενός πολυεπιστημονικού προγράμματος αποκατάστασης στην προαγωγή της ποιότητας ζωής. Εντούτοις σε δεκατρείς έρευνες διαπιστώθηκαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής. Συγκεκριμένα σε δύο έρευνες υπήρξε στατιστικά σημαντική βελτίωση στην υποκειμενική διάσταση της ποιότητας ζωής, σε δύο έρευνες εντοπίστηκαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στους άνδρες σε αντίθεση με τις γυναίκες και σε οχτώ έρευνες διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής στους ασθενείς με ρευματολογικές παθήσεις και ιδιαίτερα στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Συμπεράσματα: Η ποιότητα ζωής των ασθενών προάγεται μετά από την ολική αρθροπλαστική γόνατος. Ωστόσο κατά τη διεξαγωγή μιας έρευνας θεωρείται αναγκαίο να διερευνάται τόσο η αντικειμενική όσο και η υποκειμενική διάσταση της ποιότητας ζωής. Η εντατικοποίηση της διερεύνησης του συγκεκριμένου ερευνητικού πεδίου μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και στον έγκαιρο εντοπισμό των επιπλοκών που μπορούν να προκύψουν από την αυξημένη διενέργεια της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.
Λέξεις κλειδιά: Ποιότητα ζωής, ολική αντικατάσταση γόνατος, συστηματική ανασκόπηση