Παναγιώτα Μανθού , Γεώργιος Λιολιούσης , Άννα Κορομπέλη , Παναγιώτης Βασιλείου , Γεώργιος Φιλντίσης
Εισαγωγή: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μη καρδιοχειρουργική επέμβαση και εμφανίζουν μυοκαρδιακή ισχαιμία (ΜΙ) μετεγχειρητικά έχουν αυξημένη βαρύτητα νόσου και υψηλό κόστος νοσηλείας. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται παρακολούθηση του φόρτου νοσηλευτικής εργασίας (ΦΝΕ) στη ΜΕΘ, και η συσχέτιση του με την έκβαση.
Σκοπός: Η εφαρμογή της κλίμακας Nursing Activities Score σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μη καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και εμφάνισαν μυοκαρδιακή ισχαιμία στη ΜΕΘ.
Υλικό και Μέθοδος: Μελέτη που διεξήχθη σε μία γενική ΜΕΘ, σε δείγμα 105 ενηλίκων ασσθενών. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν τρία εργαλεία: (α) το Nursing Activities Score (NAS), (β) ο αναθεωρημένος δείκτης καρδιακού κινδύνου (Lee Index), και γ) ο δείκτης CHA2DS2-VASC score. Μελετήθηκε η συσχέτιση της ΜΙ και της θνησιμότητας με το ΦΝΕ, αλλά και με διάφορες άλλες προεγχειρητικές μεταβλητές. Τα επίπεδα σημαντικότητας είναι αμφίπλευρα και η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε στο 0,05. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 22.0.
Αποτελέσματα: Τα ποσοστά ΜΙ ήταν σημαντικά υψηλότερα στους ασθενείς με συνοσηρότητες (p<0.015). Υψηλότερο CHA2VASC2 score σχετιζόταν με σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ΜΙ. Στο 1ο 24ωρο, ο ΦΝΕ ήταν παρόμοιος σε όλες τις περιπτώσεις (p=0,947). Στο 2ο και 3ο 24ωρο, ο ΦΝΕ ήταν σημαντικά υψηλότερος στους ασθενείς με ΜΙ (p<0,001).Ο νοσηλευτικός φόρτος ήταν σημαντικά υψηλότερος στους ασθενείς με ΜΙ που απεβίωσανσε όλα τα 24ωρα.
Συμπεράσματα: Η αυξημένη βαρύτητα της κλινικής κατάστασης των μετεγχειρητικών ασθενών με ΜΙ, αλλά και η έλλειψη μελετών που να διερευνούν το ΦΝΕ υποδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.
Λέξεις κλειδιά: νοσηλευτικός φόρτος, nas scale, ΜΕΘ, Μυοκαρδιακή Ισχαιμία