Τριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό

Ο ρόλος της ανθεκτικότητας και ενδυνάμωσης στη στάση του νοσηλευτικού προσωπικού απέναντι στην ενημέρωση των ασθενών με σοβαρή ή/και απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια στην εποχή της πανδημίας της COVID-19

Χρύσα Παππά , Θάλεια Μπελλάλη

Περίληψη

Εισαγωγή: Η πανδημία COVID-19 έχει εκθέσει τους επαγγελματίες υγείας σε καταστάσεις αυξημένου άγχους, τραυματικού στρες και κατάθλιψης με συνέπεια  την μείωση της ανθεκτικότητας τους στην αντιμετώπιση των ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς και στην επικοινωνία. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την στάση των νοσηλευτών απέναντι στην ενημέρωση των ασθενών που έχουν σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια.

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την στάση των νοσηλευτών απέναντι στην ενημέρωση των ασθενών που έχουν σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή τους αρρώστια.

Υλικό και Μέθοδος: Στην παρούσα συγχρονική έρευνα συμμετείχαν 134 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές του νοσοκομείου ΚΑΤ. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο  που περιλάμβανε δημογραφικά/κοινωνικά χαρακτηριστικά, και 4 εργαλεία (κλίμακα ψυχολογικής ενδυνάμωσης-ΡΕΙ, κλίμακα στάσης ιατρών απέναντι στην ενημέρωση των ασθενών, κλίμακα στάσης των ιατρών απέναντι στην ενημέρωση ασθενών με καρκίνο, CD-RISC-10). Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του SPSS 21.

Αποτελέσματα:  Βρέθηκε σχετικά υψηλά επίπεδο ανθεκτικότητας  και ψυχολογικής ενδυνάμωσης. Όσον αφορά τις τρεις υπο-κλίμακες του μοντέλου του ΠΟΥ: η υπο-κλίμακα αποκάλυψης της αλήθειας, είχε σχετικά υψηλό επίπεδο, η υπο-κλίμακα απόκρυψης της αλήθειας είχε μέτριο επίπεδο, και η υπο-κλίμακα εξατομικευμένη ενημέρωση με υψηλό επίπεδο. Αναφορικά με τις συσχετίσεις, βρέθηκε στατιστική σημαντικότητα μεταξύ  της υπο-κλίμακας απόκρυψη της αλήθειας και της Επικοινωνία , μεταξύ της υπο-κλίμακας εξατομικευμένη ενημέρωση και Επικοινωνία. Επιπλέον, βρέθηκε στατιστική σημαντικότητα μεταξύ  Ανθεκτικότητας και Ενδυνάμωσης .

Συμπεράσματα: Σύμφωνα με τους στόχους της παρούσας μελέτης, τα αποτελέσματα έδειξαν συνολικά τα ακόλουθα: (α) οι νοσηλευτές έχουν σχετικά υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας, ψυχολογικής ενδυνάμωσης και στάσης τους στην επικοινωνία (για σοβαρές, χρόνιες ασθένειες), γεγονός που προβάλει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του νοσηλευτικού επαγγέλματος (β) η εξατομικευμένη ενημέρωση επηρεάζεται από την στάση των νοσηλευτών στην επικοινωνία (για σοβαρές & χρόνιες νόσους), και επίσης, το τμήμα εργασίας που εργάζεται ο νοσηλευτής επηρεάζει την αποκάλυψη και την απόκρυψη της αλήθειας κατά την επικοινωνία με τον ασθενή, και η θέση ευθύνης του νοσηλευτή επηρεάζει την απόκρυψη της αλήθειας κατά την επικοινωνία με τον ασθενή για σοβαρά νοσήματα. Ωστόσο, θα πρέπει να διενεργηθούν  νέες  έρευνες  σχετικά με το θέμα της παρούσης μελέτης.

Λέξεις κλειδιά:  επικοινωνία, επαγγελματιας υγείας, νοσηλευτής, ανθεκτικότητα, ενδυνάμωση, κακά νέα

Διαμοιράστε το:

Copyright © 2024 Vima Asklipiou.
Powered by MayaGrpahics.