Τριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό

Η συμβολή της κοινωνικής υποστήριξης στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη

Μαρία Οικονόμου , Χρυσούλα Τσίου , Παρασκευή Αποστολάρα , Νικολέττα Μάργαρη

Περίληψη

Εισαγωγή: Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις κατά τη διαχείριση της ασθένειας τους. Η κοινωνική υποστήριξη που λαμβάνουν από τα μέλη της οικογένειας τους ή το φιλικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση της ασθένειας.

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης ήταν διερεύνηση της επίδρασης της κοινωνικής υποστήριξης στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.

Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στη βάση δεδομένων PubMed. Επιλέχτηκαν άρθρα που δημοσιευτήκαν στην αγγλική γλώσσα την δεκαετία 2012-2022. Ως λέξεις κλειδιά χρησιμοποιήθηκαν οι λέξεις: diabetes, management, outcomes, social, support.

Αποτελέσματα: Οι ασθενείς με διαβήτη που λαμβάνουν κοινωνική υποστήριξη από τα μέλη της οικογένειας τους, τους φίλους τους και άλλα σημαντικά άτομα του κοινωνικού τους περιβάλλοντος παρουσιάζουν καλύτερη ψυχική υγεία και βιώνουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους που σχετίζονται με τον διαβήτη, ενώ έχουν λιγότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη.  Επιπλέον, παρουσιάζουν καλύτερη συμμόρφωση ως προς τους διαιτητικούς περιορισμούς, τη λήψη των φαρμάκων, τη σωματική άσκηση και τον έλεγχο των ποδιών τους.  Τέλος, όσο μεγαλύτερη είναι η κοινωνική υποστήριξη, τόσο καλύτερα είναι τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, η ρύθμιση της οποίας σχετίζεται με την πορεία της νόσου, ακόμη και με τη θνητότητα των ασθενών με διαβήτη.

Συμπεράσματα: Ο έλεγχος και η διαχείριση του διαβήτη είναι μία δύσκολη και συνεχής διαδικασία για τον ασθενή. Η κοινωνική υποστήριξη που λαμβάνουν οι ασθενείς αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο που τους βοηθά να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις μίας χρόνιας νόσου.

Λέξεις κλειδιά: diabetes, management, outcomes, social, support

Διαμοιράστε το:

Copyright © 2024 Vima Asklipiou.
Powered by MayaGrpahics.