Τριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό

Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών Τηλεϋγείας και Τηλενοσηλευτικής

Αντώνιος Βούλγαρης , Σωτήριος Πλακάς , Ουρανία Γκοβίνα , Ιωάννης Καλεμικεράκης

Περίληψη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Εισαγωγή: Οι νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον κλάδο της υγείας, παρέχοντας λύσεις στους τομείς της Τηλεϋγείας και της Τηλενοσηλευτικής. H αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στη φροντίδα υγείας ενισχύθηκε περαιτέρω λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία COVID-19.

Σκοπός: Η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των νέων τεχνολογιών στην υποστήριξη των νοσηλευτικών παρεμβάσεων στα πλαίσια της Τηλεϋγείας και της Τηλενοσηλευτικής.
Υλικό - Μέθοδος: Διεξήχθη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στη βάση δεδομένων PubMed με τη χρήση των όρων “Telehealth AND Nursing” και “Telenursing” και χρονικό περιορισμό διετίας. Από την αρχική αναζήτηση βρέθηκαν 918 μελέτες, από τις οποίες τελικά αξιολογήθηκαν οι 13.

Αποτελέσματα: Οι παρεμβάσεις μέσω της Τηλεϋγείας και της Τηλενοσηλευτικής σχετίζονται με βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών με  τη φαρμακευτική αγωγή και αυξημένη ικανοποίηση από τη χρήση των ψηφιακών παρεμβάσεων, ενώ συστήνεται η συμπληρωματική χρήση των εξ αποστάσεως νέων τεχνολογιών μαζί με την παροχή τυπικής φροντίδας για βέλτιστη αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, παρατηρείται μείωση των επανεισαγωγών, βελτίωση της ποιότητας ζωής και ελάττωση του άγχους και των κλινικών συμπτωμάτων των ασθενών. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό φαίνεται να συμμορφώνεται ικανοποιητικά στη χρήση των νέων τεχνολογιών, ενώ κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω εκπαίδευσή του για βελτίωση της αποτελεσματικότητας και απόκτηση των απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων.
Συμπεράσματα: Η εξ αποστάσεως υπηρεσίες Τηλεϋγείας και Τηλενοσηλευτικής, μπορούν να συμπληρώσουν και να υποστηρίξουν με ικανοποιητική αποτελεσματικότητα τις δια ζώσης υπηρεσίες υγείας, με κύρια εφαρμογή στις περιπτώσεις που παρατηρούνται γεωγραφικοί περιορισμοί.

Λέξεις κλειδιά: Τηλενοσηλευτική, Τηλεϋγεία, Νοσηλευτική Πληροφορική, Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Διαμοιράστε το:

Copyright © 2024 Vima Asklipiou.
Powered by MayaGrpahics.