Κωνσταντίνα Κουνή , Χριστίνα Μανδάνη , Ηλιάνα Τσαμπούλα
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: H αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η αύξηση των ηλικιωμένων ατόμων και η τεχνολογική πρόοδος ιδιαίτερα στον τομέα της ιατρικής, κάνουν τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) να αποτελούν μια ολοένα και μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Eurostat, σχεδόν το 25% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (24,7%) ηλικίας 16 ετών και άνω είναι άτομα με μερική ή σοβαρού βαθμού αναπηρία. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ τα άτομα με αναπηρίες ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο, ή το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αν και έχουν θεσπιστεί νομοθετικά πλαίσια για τον τρόπο αντιμετώπισης των ΑμεΑ πολλές φορές γίνονται αντικείμενο κοινωνικού ρατσισμού και μη ίσης αντιμετώπισης από το σύνολο.
Σκοπός: Η παρούσα ανασκόπηση έχει ως σκοπό την διερεύνηση του τρόπου διαχείρισης των ΑμεΑ από την κοινότητα.
Μεθοδολογία: Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε περιελάμβανε αναζήτηση ανασκοπικών και ερευνητικών μελετών της τελευταίας πενταετίας (2019 έως 2023) στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubΜed και Cohrane Library στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Αποτελέσματα: Μετά την ανασκόπηση των επιλεγμένων μελετών διαπιστώθηκε ότι μόνο τα μισά από τα άτομα με αναπηρία εργάζονται, ενώ η αναλογία αυτή για τα άτομα χωρίς αναπηρία είναι 3 στα 4.Το 28,4 % των ατόμων με αναπηρία αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού έναντι του 17,8% των ατόμων χωρίς αναπηρία. Μόλις το 29,4 % των ατόμων με αναπηρία έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σύγκριση με το 43,8 % των ατόμων χωρίς αναπηρία. Το 52 % των ατόμων με αναπηρία αισθάνεται ότι υφίσταται διακρίσεις.
Συμπεράσματα: : Συμπερασματικά οι μελέτες κατέδειξαν ότι ο βαθμός και η φύση της αναπηρίας , η αυτοεκτίμηση και ο χαρακτήρας των ατόμων με σωματικές αναπηρίες επηρεάζουν την κοινωνική αποδοχή. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες να είναι η κοινωνική ομάδα με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας και με το χαμηλότερο εισόδημα. Επίσης, και στον εκπαιδευτικό τομέα παρατηρούνται διακρίσεις. Προτείνεται, ριζική αλλαγή του τρόπου σκέψης, αναβάθμιση της εκπαίδευσης, καλλιέργεια κοινωνικής συνείδησης και επιβολή κυρώσεων από τα αρμόδια όργανα με σκοπό την τροποποίηση ρατσιστικής συμπεριφοράς και την εξάλειψη των προκαταλήψεων απέναντι στα άτομα ΑμεΑ.
Λέξεις κλειδιά: Αποδοχή, κοινότητα, άτομα με αναπηρίες